نمایندگان مجلس با انتقاد از شیوه فعلی خدمت سربازی، بر اصلاح روشهای آن به منظور افزایش کیفیت این دوره تاکید و بر این باورندکه تغییر در شیوه فعلی بر بهبود شرایط مالی نیروهای مسلح تاثیر مثبت دارد. خانهملت- گروه اجتماعی: بهبود و اصلاح خدمت سربازی به عنوان یکی از مطالبات عمومی که همواره مطرح بوده پس از حادثه نیریز و سقوط مرگبار اتوبوس سربازان شکل جدیتری به خود گرفت؛ موضوعی که البته به دغدغه نمایندگان مردم در خانه ملت تبدیل شده به طوریکه در تلاشند تا راهکارهایی برای افزایش کیفیت خدمت سربازی بیندیشند.
بر اساس اظهارات کارشناسان خدمت سربازی آثار مثبت و منفی دارد که آثار منفی به جا مانده از آن غیرقابل جبران است؛ در شرایطی که عده ای از تاثیر مثبت خدمت اجباری بر سیستم آموزش، سیستم بودجهای و مالی کشور، سیستم امنیتی و زندگی و آینده افراد سخن به میان می آورند اما عبدالله زاده مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص مشکلات و مسائل ناشی از خدمت سربازی میگوید: بر اساس تحقیقات صورت گرفته خدمت سربازی بر فقر تاثیر دارد، متاسفانه 418 هزار سرباز غائب جزو دهک پایین جامعه و تنها 200 هزار سرباز غایب متعلق به دهک بالای جامعه هستند.
وی همچنین با تاکید بر آمارها دلیل ادامه تحصیل بین 50 درصد از دانشجویان را انگیزه عدم خدمت در دوره سربازی میداند.
عده ای نیز از اعمال قوانین سلیقه ای در خدمت سربازی انتقاد کرده و بر این باورند که این موضوع بر کیفیت آن تاثیر گذاشته است در این زمینه سرهنگ حلوایی معاون سابق مشمولان و امور معافیت های سازمان وظیفه عمومی ناجا میگوید: معافیت بر مبنای وزن سربازان و معافیت سه برادری سلیقهای است به طوریکه بر مبنای معافیت سه برادری حدود 400 هزار نفر از خدمت معاف شدند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به اما و اگرهای اصلاح دوره خدمت سربازی و بهبود خدمت، به بیان اظهاراتی پرداختند که نه تنها بر اصلاح و تغییر شیوه تاکید میکنند بلکه معتقد به خدمت سربازی حرفهای برای صرفهجویی در بودجه کشور، کاهش طول مدت سربازی برای جلوگیری از تلف شدن عمر جوانان و اصلاح خدمت در راستای افزایش کیفیت آموزش در کشور هستند، البته برخی از نمایندگان نیز معتقد به شیوه فعلی به دلیل مسائل امنیتی کشور هستند.
عبدالرضا مصری: خدمت سربازی حرفهای حلال مشکلات بودجه ای ستاد نیروهای مسلح
عبدالرضا مصری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به خبرنگار خبرگزاری خانهملت، میگوید: سربازی برای آمادگی نظامی و دفاعی نیروهای یک کشور است تا در مواقع ضروری و بروز تهدید از کشور دفاع کنند، آموزش نظامی همه جوانان هم در کشوری چون ما که در منطقه دشمن خیزی هستیم ضروری است اما شیوه فعلی مناسب نیست.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی معتقد است: تعریف خدمت سربازی در حالت عادی به مدت 2 سال نیازمند اصلاح است و تنها بنا به ضرورتها باید از این شیوه استفاده شود.
مصری میگوید: آموزش تئوری و عملی سه ماهه سربازی برای تمام اقشار و از همه طبقات باید اجباری شود، این آموزش بهتر است در قالب چند واحد درسی در حین تحصیل قبل یا بعد دانشگاه باشد، پس از این امر سربازی باید به صورت حرفهای درنظر گرفته شود تا افراد به انتخاب خود خدمت سربازی را سپری کنند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مجلس دهم نهادینه کردن خدمت سربازی حرفهای را برای بهبود مشکلات بودجهای ستاد کل نیروهای مسلح و مصائب بودجهای کشور مناسب میداند و میگوید: سربازان حرفهای باید از حداقل حقوق در کشور برخوردار باشد البته جریمه افرادی که به سربازی نمیروند باید به اندازه حداقل هزینه 3 سرباز باشد با این شرایط مشکلات بودجهای ستاد حل میشود و سرباز حرفهای هم با رضایت شغلی و برخورداری از احساس عدالت به خدمت میپردازد.
وی از شیوه فعلی خدمت سربازی انتقاد میکند و میگوید: متاسفانه در کشور برای مشمولان سربازی که تخلف کرده و سربازی نرفتند امتیازاتی چون اجازه خرید سربازی در نظر گرفته میشود اما به کسی که سربازی رفته امتیازی داده نمیشود.
مصری با بیان اینکه دو سال خدمت سربازی افراد را از درس و زندگی جدا میکند، میگوید: این قانون از سوی ستاد کل نیروهای مسلح باید اصلاح شود، اگر از طریق لایحه هم از مجلس درخواست اصلاح کند به یقین موافقت مجلس را به همراه خواهند داشت.
نقوی حسینی: جوانان با تخصص خاص با رفتن به سربازی دو سال عمر خود را هدر میدهند
سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز بر کیفی کردن خدمت سربازی تاکید میکند و به خبرنگار خانهملت میگوید: سربازی باید به سوی کیفی شدن پیش رود چراکه ما متخصصان زیادی را به سربازی اعزام میکنیم و باید بر اساس مناطق جغرافیایی یا متناسب با رشتههای تخصصی، جسمی و فیزیکی سربازان از توانایی آنها بهره بگیریم.
نماینده مردم پیشوا و ورامین در مجلس شورای اسلامی معتقد است: دید یکسان به همه سربازها درست نیست؛ در واقع این شرایط به نفع ما نیست لذا باید قانون نظام وظیفه عمومی با اصلاحاتی به سوی کیفی سازی پیش رود، این اقدام پس از انجام کارهای کارشناسی در کمسیون امنیت ملی و اجتماعی مجلس ممکن خواهد بود.
نقوی حسینی شیوه فعلی خدمت سربازی را هم سبب تلف شدن عمر جوانان میداند و میگوید: متاسفانه جوانان با تخصصهای خاص دو سال عمر خود را هدر میدهند.
سخنگوی کمیسیون امینت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اعمال قوانین سلیقهای در مورد سربازی را نمیپذیرد ومیگوید: قانون خدمت وظیفه عمومی در مجلس یا در ستاد کل نیروهای مسلح تصویب میشود، قوانین در این زمینه به تایید عالی ستاد نیز میرسد بنابراین نمیتوانیم اعمال سلیقه را مطرح کنیم.
صادقی: ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری برای فرار از سربازی
محمود صادقی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز از خدمت سربازی به جهت تاثیر منفی که روی سیستم آموزش دارد انتقاد میکند و میگوید: مطابق برخی کارهای میدانی به نظر میرسد فرار از سربازی یکی از دلایلی است که دانشجویان را راغب به تحصیل و طولانی کردن سنوات تحصیل میکند که متاسفانه این انگیزه برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز دیده شده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، معتقد است: ادامه تحصیل برای فرار از سربازی بر کیفیت آموزش تاثیر میگذارد بنابراین انگیزه اول جوانان برای ادامه تحصیل وقتی فرار از سربازی باشد، سبب فارغالتحصیل شدن افراد غیرمتخصص میشود.
وی اضافه میکند: فاصله دو ساله هم برای کسانی که راغب به تحصیلاند اما به سربازی میروند، خلاء ایجاد کرده و باز تاثیر منفی برای سیستم آموزش میگذارد.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات در مجلس دهم قائل به حذف سربازی نیست اما میگوید: با انجام کارهای پژوهشی و اصلاح روش میتوان کیفیت خدمت سربازی را ارتقا داد.
سهیلا جلودار زاده: دو سال خدمت سربازی باید اجباری باشد/ ضررورت تحول در دوره خدمت برای افزایش بهرهوری
سهیلا جلودارزاده عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اما معتقد به خدمت دو ساله سربازی است و میگوید: طولانی نگاه داشتن خدمت سربازی به دلیل فراهم نشدن فرصتهای اشتغال در جامعه است، با این شیوه نیروی مذکر دو سال دیرتر وارد بازار کار میشود، از طرفی هم مسائل امنیتی و دفاعی کشور ایجاب میکند تا خدمت دو ساله سربازی اجباری باشد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، جنگ تحمیلی هشت ساله را نمونهای از وضعیت حساس کشور به دلیل مسائل امنیتی میداند و میگوید: داشتن نیروی آماده و سپاه قدرتمند برای حفظ تمامیت ارضی کشور لازم است اما میتوان با برنامهریزی دو سال خدمت سربازی را برای نیروی جوان مفید کرد.
جلودارزاده دو سال خدمت سربازی را هدر رفت بار مالی و سبب عقب ماندن جوانان از زندگی میداند و میگوید: هرچند این مدت خدمت بر نوع زندگی جوانان و به خصوص خانواده و ازدواج آنها تاثیر منفی دارد اما با توجه به اینکه نمیتوان دو سال خدمت را اختیاری کرد باید طرحی جهت بهبود طول مدت سربازی تدوین کرد.
وی ترویج تعاونیها بین سربازان را یکی از پیشنهادات میداند و میگوید: این اقدام برای آمادهسازی جهت ورود به بازار کار موثر است، آموزش دورههای فنی و حرفهای هم از دیگر پیشنهادات در طول مدت سربازی است که برای این تغییرات تیمی از سوی وزارت دفاع باید به پژوهش و تحقیق بپردازد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تحول در دوره سربازی را برای افزایش بهرهوری ضروری میداند.
سردار موسی کمالی رییس اداره سرمایه انسانی سرباز نیز در این زمینه واکنش نشان داده و میگوید: بخش عمدهای از نیروی انسانی نیروهای مسلح را کارکنان وظیفه تشکیل میدهند و طبیعی است که بخشی از وظایف و مسئولیتها در نیروهای مسلح نیز بر عهده کارکنان وظیفه باشد لذا سربازان یکی از ارکان اصلی نیروهای مسلح و بنیه دفاعی کشور محسوب میشوند.
سردار کمالی از برنامه مستمر نیروهای مسلح برای بهبود و بهسازی خدمت سربازی خبر میدهد و می گوید: در چند سال اخیر اتفاقات خوبی در این رابطه رخ داده است، وی اما از طرح سربازی حرفهای انتقاد میکند و میگوید: به نظر میرسد این افراد از نحوه تأمین نیرو در نیروهای مسلح بیخبر هستند؛ چرا که تأمین نیرو در نیروهای مسلح به سه روش پایور، پیمانی و وظیفه عمومی تأمین میشود./